School Projecten - Shanties in Nederland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

School Projecten

Rotterdam

Sinds mei 2016 heeft OBS de Waterlelie uit Rotterdam een kinder-shantykoor opgericht. Doel is om op 3 september 2016 op te treden met dit kinderkoor tijdens het Shantyfestival in Rotterdam. Het kinderkoor bestaat uit 22 kinderen, in leeftijd varierend van 7 tot 11 jaar. Dit kinderkoor krijgt steun van een tweede schoolkoor en deze kinderen komen van de Kralingse School uit Rotterdam. Op dinsdag 28 juni vond een eerste gezamenlijke repetitie plaats en dit verliep geweldig goed. Na de repetitie heeft het voltallige kinderkoor bij Shantykoor Rotterdam laten horen wat het repertoir gaat worden. Dit eerste optreden was een enorm succes en niet alleen de kinderen waren razend enthousiast, maar ook de mannen van het Shantykoor.  De jonge solisten bezorgden menig koorlid kippenvel. Het programma voor september is nu vastgesteld en nu de puntjes op de ie. Na het optreden bij het Shantyfestival, zal dit koor door blijven gaan en de bedoeling is om in het voorjaar van 2017 een CD met de mooiste liedjes van de kinderen uit te brengen.
De aankomst en het 1e optreden van "de Rotterdamse Scheepsmaatjes" tijden het 14e Int. Shantyfestival Rotterdam tijden de Wereld Havendagen
Leiden
Leden van het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare geven een serie workshops shantyzingen voor basisscholen op de Leidse Houtschool in Leiden. Later dit jaar worden workshops op andere basisscholen in de regio gegeven. De workshops voor de groepen drie tot en met acht zijn al jaren een groot succes en honderden kinderen doen enthousiast mee met het zingen en het ‘’hijsen’’ van de zeilen. Meer informatie over dit bericht of over andere activiteiten van Zeemanskoor Rumor di Mare & Act of Mutiny kunt u krijgen bij:
- Cees Meijer 06 – 5026 2835,   info@naarzeenaarzee.nl  van Rumor di Mare of Jeroen Burggraaf 06-1231`0869,  info@actofmutiny.nl  van Act of Mutiny.
Enkhuizen
“Aan boord ! Zingen op de Zoute Zee” is een schoolproject dat is gemaakt en uitgevoerd door de “Varensgezellen “ uit Enkhuizen tijdens het Winters Shanty Festival “Deunen & Deinen”
De doelstellingen o.a. van dit project waren : - Kinderen traditionele liedjes over de zee te laten horen en te leren zingen - Gehoor te geven aan de oproep van ShantyNederland om de jongere generatie kennis te laten maken met de cultuur van tradionele shanty’s en zeeliederen - Ons zelf, als Varensgezellen, uit te dagen om een dergelijk groot project tot een fantastische gebeurtenis te maken. Hier het volledige verslag! .
Nijkerk
Zeemansliedjes en shanties op Nijkerkse basisschool
In januari 2015 stuurde het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren een email aan een aantal Nijkerkse basisscholen met het aanbod om het vroegere zeemansleven en de liedjes onder de aandacht van de jeugd te brengen. Het toeval wilde dat RK basisschool Het Baken in 2015 een “muziekproject” had en dat kwam dus goed uit. Afspraken werden gemaakt voor 3 ochtenden. Voor de groepen 2 t/m 8 werd een programma opgesteld bestaande uit een mix van “verhaal vertellen” en zingen. Voor elke groep werd in totaal dus ongeveer 3 uur aan verhaal en muziek gedaan, waarbij het verhaal bij de groepen 5 t/m 8 iets meer accent kreeg en zingen meer accent kreeg bij de groepen 2, 3 en 4. Complete verslag


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu